Bitni hormoni za žensku lepotu!

24.07.2020.

Estrogen,melatonin,hormone rasta-somatotropin, kortizol, insulin i DHEA (Dehidroepiandrosteron)

Procesu  starenja  žena  pogoduju  nedostaci  ovih hormona  i zato je bitno uspostaviti  hormonalni balans na prirodan način .Naš  organizam ponekad ne uspeva da  proizvede dovoljnu količinu ovih hormona  a to se odražava na elastičnost kože, bore pa čak i na naše raspoloženje.

1. Estrogen  je najpoznatiji ženski hormon .
Ovaj hormon deluje na ćelije fibroblasta da proizvode koagen i elastin. Smanjen nivo ovog hormona dovodi do pojave bora i opuštenosti kože.Estrogen utiče da ćelije fibroblasta proizvode kolagen i elastin. Nivo ovog hormona možemo podići ishranom kao što je sveže povrće i voće, laneno seme, sojino mleko a smanjiti unošenje proizvoda od mesa životinskog porekla. Za negu koristiti kreme koje sadrže fitoestrogene .


2. Melatonin je hormon koji naš organizam prirodno luči tokom noći. On reguliše  naš dnevni  ritam I utiče na uspavljivanje i čvrst san. Nakon  35 godine znatno se  smanjuje  njegovo lučenje u organizmu  I javlja se nesanica,stvaranje pigmetnih mrlja ,bora pa čak dolazi i do gubitka kose. Melatonin ima značajno antioksidativno delovovanje da neutrališe delovanje slobodnih radikala . Na taj način usporava proces starenje.Konzumiranj alkohola, kofeina ,cigareta kao i nekih lekovia kao što su beta blokatori, hipnotici utiču na smanjenje proizvodnje ovog hormona.
Melatonin se prirodno nalazi u paradajzu,bananama, kukuruzu i pirinču. Manjak melatonina se uspešno može nadoknaditi i uzimanjem melatonina u obliku dijetetskih suplemenata ali uz konsultaciju sa svojim lekarom.


3.Hormon rasta – somatotropin   je peptidni hormone koga luči prednji režanj hipofize. Njegova uloga je da stimuliše rast organizma i ragulacija raznih metaboličkih procesa .Kada su nivoi ovog hormona smanjeni  masnoće i bore počinju da se  znatno povećavaju , raspoloženje se pogoršava  i smanjuje se naša izdržljivost tela .
Nivo hormona rasta prirodno možemo povećati sa fizičkom aktivnošću kao što je trening sa tegovima, brzo hodanje ili jednostavno česta šetnja na svežem vazduhu. Tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom i odlazak u  saunu stimulišu proizvodnju ovog hormona.


4. Kortizol-hormon stresa  je kortikosteroidni hormon  koji nastaje u kori nadbubrežne žlezde. Visok nivo ovog hormona dovodi do preranog starenja jer razgrađuje kolagena  vlakna i kožu čini mlitavom. Ako smanjimo stres  smanjujemo i  nivo kortizola. Zato slušajmo  što češće  muziku koja nam prija ,meditirajmo i pijmo dovoljno vode jer i mala dehidratacija dovodi do povećanja kortizola.


5. DHEA (Dehidroepiandrosteron) je hormon  koje naše telo proizvodi samo do 30-te godine i posle toga mišićni tonus pada i koža gubi svoju elastičnost . Zdrave masti treba uključiti u ishranu jer naše telo proizvodi DHEA uz pomoć njih. Esencijalne polinezasićene masne kiseline  se najviše nalaze u  avokadu, masnoj ribi, orašastim plodovima i semenkama.


6. Insulin je prirodni hormon koji proizvodi pankreas.Pomaže da ćelije tela metabolišu glukozu i koristi je kao energiju.. Ako imate rezistenciju na insulin, vaše telo proizvodi dovoljno insulina, ali se on ne može efikasno koristiti. Glukoza se nakuplja u krvi umesto da se apsorbuje u ćeliji. Visok nivo glukoze  dovodi do pojave bora i mlitavosti kože odnosno do uništenja kolagena i elastina.Da bismo utvrdili tačan nivo glukoze (šećera )u krvi potrebna je konsultacija sa lekarom. Koristite kozmetičke proizvode koji sadrže vitamine A,C i E jer svi oni rade kao antioksidansi i pijte zeleni čaj. Čuvajte svoje lice od sunčevih zraka koristeći kreme sa zaštitnim faktorom.