Strije na koži i kako ih se rešiti?

03.12.2021.

Strije predstavljaju linearne, crtaste atrofije kože. Nastaju kao posledica naglog razvlačenja kože i gubljenja njene elastičnosti, kao kod naglog rasta adolescenata, gojaznosti, nagle promene težine, hormonalne terapije, trudnoće. Koža ne stigne da se razvije dovoljno u odnosu na ubrzani fizički razvoj osobe i stoga uzrokuje nastanak strija. Kod bodibildera se ponekad javljaju na ramenima, a kod dečaka tinejdžera i na leđima u vidu horizontalnih pruga. Genetska predispozicija takođe utiče na pojavu strija. Strije su česta pojava kod ženskog pola, ali se javljaju i kod muškaraca. Usled rastezanja kože dolazi do kidanja vezivnog tkiva, tj.vlakana kolagena i elastina koji pomažu da naša koža bude zategnuta i čvrsta. Jedan od najčešćih uzročnika pojave strija je trudnoća i to na stomaku, grudima, butinama i zadnjici. Tokom trudnoće, hormoni imaju ulogu razmekšavanja kolagena zbog lakše rastegljivosti kože prilikom porođaja. Da li ćete dobiti strije ili ne zavisi od jačine kolagena. U trudnoći između 70-90% žena dobije strije i to najčešće tokom šestog meseca.

Možemo razlikovati dve vrste strija  na koži: crvene strije sa vidljivim krvnim sudovima (koje su znak prvih faza nastajanja) i bele strije, koje postaju uže  jer kako vreme prolazi  strije se  posvetljuju i sužavaju.

Činjenica je da je strije lakše sprečiti nego ukloniti. U preventivne svrhe se koriste razne kreme i losioni za strije koji poboljšavaju elastičnost i kvaltete kože, ali one ne mogu rešiti već nastali problem tj. formirane strije. Ne postoji tretman za sada koji može skroz da izbriše strije, ali postoje  tretmani koji ih značajno mogu redukovati. Da bi se strije tretirale na najbolji mogući način neophodno je kombinovati različite metode. Koliki broj tremana je potreban zavisi od izgleda kože i dubine strija,

Koji su tretmani za uklanjanje strija ?

Mezoterapija je medicinska procedura kojom se odgovarajuće supstance (vitamini, minerali, antioksidansi, hijaluron) ubrizgavaju u srednji sloj kože (mezoderm).

Efekat mezoterapije se postiže farmakološkim (hemijskim) delovanjem samih preparata i mehaničkom stimulacijom kože mikro iglama Mezoterapijski koktel za strije stimuliše ćelije vezivnog tkiva kože na produkciju kolagena i elastina. Potrebno je uraditi seriju tretmana (1 tretman nedeljno) u kombinaciji sa drugim metodama za tretiranje strija.

Hemijskim pilingom se mogu uspešno tretirati strije. Koriste se srednje duboki pilinzi koji poboljšavaju strukturu i kvalitet kože. Potrebno je uraditi seriju od 4-6 tretmana na 3-4 nedelje.

Dermoroler je kolagen indukciona terapija. Penetracijom mikroigala dermorolera u kožu  izazivaju se mikrotraume u dubljiim slojevima kože, praćene normalnim zarastanjem tkiva u sklopu kojeg je i formiranje nove mreže kolagena. Koža postaje glatka i zategnutija, ima veći volumen, a pigmentacije vremenom izblede.

Kombinacijom hemijskog pilinga i dermarolera postižu se intezivniji, bolji rezultati.  Upravo kombinacijom ova dva tretmana postiže se sinergijski učinak, zahvaljujući kome se koža još efikasnije regeneriše. Kolagen indukciona terapija podstiče stvaranje sopstvenog vezivnog tkiva u dubljim slojevima uz održavanje zaštitne barijere kože.

Tu su i Laserski tretmani kojim se mogu redukovati i ublažititi strije. Laserski zrak podstiče kožu da proizvodi novi kolagen i elastin, a time koža postaje glatka, zategnuta i elastična.

Za strije je bitna pre svega prevencija, a sa tretmanima za uklanjanje strija treba početi što pre kako bi rezultati bili što bolji.

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević