Hiperpigmentacija kože-uzroci i rešenja

08.07.2021.

ŠTA SU HIPERPIGMENTACIJE I KAKO NASTAJU ?

Hiperpigmentacije su tamna područja na koži i nastaju kada na određenim delovima kože dođe do prekomerne proizvodnje melanina. Najčešće se pojavljuju na licu, rukama i drugim vidljivim delovima tela koji su bili izloženi sunčevim zracima. Ti potamneli delovi kože mogu biti različitog oblika, veličine i boje. Postoji više tipova hiperpigmentacije, ali ovi se najčešće pojavljuju:

Pege -oštećenja nastala pod uticajem sunca.

Sunce je najčešći razlog zbog kojeg dolazi do pojave pega.  Staračke pege se pojavljuju na delovima tela (lice, šake, ruke, vrat, prsa) koji su najviše  izloženi sunčevim zracima. Mogu se pojaviti kao male tačkice, svetlo do tamno smeđe boje, a ponekad čak i crvene i crne. Sunčeva svetlost podstiče proizvodnju melanina. Melanin deluje kao prirodan filter za zaštitu vaše kože, štiteći vas od štetnih UV zraka, zbog čega ljudi pocrne na suncu. Melanin je zapravo ono što određuje naš ten,tj.pigmentaciju kože. Ona koža koja ima više melanina je tamnija. Ali preterano izlaganje sunčevim zracima može poremetiti taj proces, tada su melanociti, ćelije koje proizvode melanin, previše stimulisane, proizvode previše pigmenata i stvaraju tamne mrlje  na koži koje nazivamo hiperpigmentacije.

Melazma

Melazme se uglavnom javljaju kao tamne mrlje na koži kod trudnica. Nastaju kao posledica hormonskih promena, kao što su trudnoća ili uzimanje kontraceptivnih pilula.  Pojavljjuju se  tamne fleke nepravilnog oblika na licu ili rukama.

Post-inflamtorna hiperpigmentacija

Ovo je oblik pigmentacije koji se obično javlja nakon neke vrste povrede kože, kod osoba sa aknama, mogu je izazvati i neki agresivni kozmetički tretmani ili neadekvatni proizvodi za negu kože. Hiperpigmentacije mogu biti povezana sa određenim bolestima, kao što su neke autoimune i gastrointestinalne bolesti. Hiperpigmentacije se mogu pojaviti i kao neželjeni efekat pojedinih hormonskih terapija, hemoterapijskih lekova, antiepileptika , antimalarika, antibiotika i drugih lekova. Oštećenja kože usled brijanja, tetoviranja, opekotina, alergijskih reakcija takođe mogu izazvati hiperpigmentacije

 

ŠTA MOŽETE UČINITI PO PITANJU HIPERPIGMENTACIJA?

 

U slučaju genetske predispozicije i hormonskih promena, ne možemo puno uticati. Ali se zato se možemo dobro zaštiti od sunca ! Nosite  šešire sa širokim obodom i naočare za sunce. Obavezno je  koristiti kreme za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, čak i kad je oblačno. Nanosite zaštitu 20 minuta pre izlaska na sunce i posle toga na svaka dva sata.

Hemijski piling  je jedan od načina uklanjanja hiperpigmentacija , koji imaju za cilj da izbele fleke i ujednače ten, pomoću više različitih vrsta kiselina, a procenat hemijskog pilinga zavisi od tipa kože i inteziteta fleka.

Dermapen i mezoterapija – kojom se aplikuje određena vrsta koktela u srednji sloj kože i ujedno se  stimuliše regeneracija kože, prosvetljuje ten i ublažavaju fleke.

Laserski tretmani imaju sličan efekat kao i hemijski pilinzi, ali tretman se može izvesti na precizniji način.

Poslednjih godina se pojavilo dosta preparata za negu kože koji se koriste  za ublažavanje hiperpigmentacije i oni obično sadrže jedan ili više od sledećih sastojaka.

Arbutin je ključni sastojak mnogih azijskih preparata za izbeljivanje i prirodan izvor hidrokinona. Mada je slabiji i manje efikasan od industrijski proizvedenog hidrokinona, Arbutin je agens koji deluje tokom sinteze melanina. Efikasan je u tretmanu pega i fleka nastalih kao posledica starenja i izlaganju suncu.

Kojična kiselina je nusproizvod japanskog pirinčanog vina, sakea. Efikasna je u tretmanu pega i fleka nastalih kao posledica starenja, hiperpigmentacija nastalih kao posledica  lečenja akni i melazmi.

Azelainska kiselina je efikasna je u tretmanu postinflamatornih hiperpigmentacija kao posledica lečenja akni, melazme, rozacecee, hiperpigmentacija nastalih kao posledice opekotina.

Glikolna kiselina je kiselina koja se  koristi u hemijskim pilinzima i predstavlja uobičajen aktivni sastojak mnogih topikalnih krema protiv hiperpigmentacije.

RETINOIDI (retinol/retinilpalmitat/retinaldehid/tretinoin) je dokazano efikasna u tretmanima melazme, staračkih pega i fleka, hiperpigmentacija prouzrokovane lečenjem akni, ali može imati neželjene efekte poput iritacije, peckanja i žarenja. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste retinoide.

Derivati vitamina C su takođe dokazano relativno efikasni protiv postupalne hiperpigmentacije. Često se koriste zajedno sa drugim aktivnim sastojcima.

 

Želim još jednom da naglasim da su UV zraci jako štetni za naš organizam bilo da smo na plaži, u gradu, autu itd. Kao posledice dužeg izlaganja UV zracima bez zaštite nastaju oštećenja ćelija kože, bore , hiperpigmentacije, a može da se dobije i kancer kože!

 

Danas svi želimo da nam ten bude ujednačen bez fleka i pega jer takvu kožu smatramo lepom i zdravom. Zato je najbolje delovati preventivno i obavezno više puta na dan   koristiti  SPF sa visokom zaštitom  i izbegavati preterano izlaganje suncu.

 

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević