Nega kože lica tokom leta

24.07.2020.

Samo zdrava koža može biti blistava i  lepa. Tokom leta je dodatno otežana nega kože zbog jakog sunca i nekad velike vlage u vazduhu. Koža gubi prirodnu svežinu, dobija fleke i postaje beživotna. Naše pore se još više otvaraju od toplote, pune se nečistoćama i masnoćom,  a zatim  dolazi do njihovog začepljenja. Stvara se idealne podloge za bakterije koje mogu da  izazovu akne i osip. Zato je  potrebna redovna higijena i poseban režim nege kože lica tokom leta.

Počnimo od umivanja leti. Masna koža je posebno problematična jer se pore lako zapuše  i stvaraju se akne. Koristite neko penušavo sredstvo za umivanje koje sadrži salicilnu kiselinu. Kod osoba sa suvom kožom može da dođe do pojave crvenila i osipa .Umivati se dva puta dnevno i ne koristiti sredstvo koje je penušavo. Za normalnu kožu je najbolje umivati se više puta dnevno i koristiti sredstvo za umivanje na bazi gela.

Redovno koristite piling jer tako skidamo mrtvi sloj ćelija i sprečavamo slobodne radikale da naruše naš integritet kože.  Koža će  posle pilinga biti glatka i blistava. Eksfolijacija je ključna za negu kože lica i tek posle nje  preparati  koje koristite imaju  efekta.

Bilo bi dobro koristiti antioksidantne seruma sa vitaminom A, E ili C jer pored hidratacije štite od spoljnih loših uticaja okruženja. Pospešuju proizvodnju kolagena i uništavaju štetne slobodne radikale.

Kožu lica morate  hidrirati  leti unoseći veće količine vode.  Maske za hidrataciju dva puta nedeljno po 10-15 minuta daju odlične rezultate. Možete uveče pred spavanje na dobro oprano lice naneti odgovarajauću masku prema vašem tipu kože.

Koristite tonik jer on zatvara pore koje su leti još više otvorene. Leti su dobri lagani osvežavajući tonici na bazi aloje vere ili krastavca .

Zaštitne kreme za sunčanje sa faktorom zaštite od 30 – 50 su obavezan deo nege kože tokom leta. Sunčevi UV zraci su  opasni za naše zdravlje i pogubni za kožu. Ako čitav dan provodite na suncu trebalo bi zaštitnu kremu za sunčanje nanositi na svaka 3 sata.

Posebnu pažnju treba  posvetiti predelu oko očiju jer je tu koža posebno  nežna i osetljiva. Poželjni su gelovi sa hijaluronskom kiselinom, medom ili krastavcem jer se na taj način koža oko očiju dobro hidrira i sprečava se pojava sitnih bora.

Tokom leta izbegavajte tešku šminku. Koristite tonirane kreme za ovlaživanje, tonirane balzame za usne. Jednostavno pustiti kožu  da se odmori i diše preko leta i zato ne koristite previše šminke.

Kožu morate da negujete kako spolja tako i iznutra. Veoma važnu ulogu ima i ishrana.  Jedite što više voća i povrća leti  jer ono sadrži esencijalne hranljive materije, vitamine, minerale i antioksidante. Pomozite svojoj koži većim unosom citrusnog voća, zelenog povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova . Poželjan je i  zeleni čaj . Namirnice biljnog porekla pospešuju proizvodnju kolagena i štite kožu od štetnog dejstva sunca.

Pijte što više vode po 2 – 3 litra dnevno. Voda je neprocenjiva za hidrataciju i blistavost kože, kao i za naše zdravlje.

Budite fizički aktivni jer to pospešuje cirkulaciju. Što je bolja cirkulacija krvi to vaše  ćelije dobijaju više kiseonika. Sa više kiseonika naš organizam lakše isceljuje oštećenja tkiva.                 I zato vozite bicikl, plivajte, pešačite, igrajte odbojku na pesku...

Tuširajte se hladnom vodom jer  vruća voda dovedi do dehidratacije kože.

Dug boravak na suncu negativno utiče na kožu, javljaju se  bore i borice .

Da bi izgledali sveže i privlačno , a vaša koža zdrava neophodan je odmor i dobar san !

 

                                                                                                              Jednostavno lepa