Limfna drenaža

06.08.2020.

Glavni problem današnje populacije je nedostatak kretanja i nezdrav način života. Usporeni limfni sistem je neophodno aktivirati kako bismo pomogli i omogućili organizmu da se pročisti. Limfni sistem se sastoji iz: limfe, limfnih sudova, limfnih čvorova i limfnih organa. Usled modernog ,,sedećeg“ našeg načina života limfni sistem trpi i ne fukcioniše pravilno. Limfna drenaža je procedura čiji je cilj da limfni sistem vrati u ,,kondiciju“ i poveća njegovu funkcionalnost.Limfni sistem je glavni imunološki i detoksacioni mehanizam našeg organizma

Pored ručne limfne drenaže postoji i mašinska pomoću aparata gde je jako važno voditi računa da se koriste sertifikovani aparati vodećih proizvođača koji garantuju bezbedno korišćenje.

Iskusni maser se uvek pridržava osnovnog pravila da se masaža izvodi od priferije ka centralnom delu tela(ka srcu) kako bi na taj način pomogao radu krvnog i limfnog sistema. U suprotnom bi nastao veliki problem i zato je bitno pravilno koncipiran aparat za limfnu drenažu koji se 100% pridržava ovog pravila o  smeru primene pritska.

Limfodrenažni aparati rade na principu presoterapije (masaža vazduhom pod pritiskom u talasima) namenjeni za regiju butina,kukova i zadnjice jer je  tu usporen tok limfe od donjih ekstremitete ka središnjem delu tela preko preponskih limfnih čvorova. Aktiviranje limfe u ovom delu tela se u praksi pokazalo kao odlučujuće i efikasno kod klijenata koji nisu mogli smršati pomoću drugih metoda.

U poslednje vreme osim u medicini je sve zastupljenija primena aparata za limfnu drenažu (presoterapija) u mnogim salonima i wellness centrima, jer bez pravilnog  rada limfnog sistema nije moguće efikasno smršati niti se rešiti problema celulita .Tretmani su kao samostalni odllični a još bolji kao sastavni deo tretmana za „nehiruršku“ liposukciju kao što su kavitacija, radiotalasni tretmani i slično.

Pre limfne drenaže  je veoma važno limfne čvorove isprazniti-osloboditi da bi obezbedili  nesmetani tok limfe. Zato je bitan program  pre-therapy  koji pre svake procedure  limfne drenaže   isprazni limfne čvorove u predelu prepona i time sprečava nastanak posledica i čini limfnu drenažu efikasnom i sigurnom. Rezultat je bolje pražnjenje metaboličkih nusprodukata iz međućelijskog  prostora.

Koji su efekti aparaturne limfne drenaže?

  • Doprinosi prirodnoj detoksikaciji organizma
  • Trenutno rešava problem ,,teških nogu“
  • Poboljšava metabolizam
  • Poboljšava elastičnost kože
  • Smanjuje izgled celulita
  • Celokupna relaksacija i regeneracija organizma(uklanja laktat iz mišića)
  • Smanjuje obime tretiranih područja tela
  • Značajno poboljšava rad limfnog sistema i ojačava imunitet

Na početku tretmana se preporučuje  raditi limfnu drenažu 2 puta  nedeljno. Minimalno je 5 , a mnogo bolji efekat ako se uradi 10 limfnih drenaža u toku nekoliko nedelja. Između tretmana dve limfne drenaže bi trebalo napraviti pauzu najmanje 48h jer je to vreme potrebno kako bi se aktivirao limfni sistem nakon limfne drenaže.

Kao prevencija ili kao terapija održavanja postignutih rezultata preporučuje se jednom mesčno,ali redovno. Limfna drenaža ima dugotrajne efekte ako se izvodi pravilno i ponavlja u pravilnim intervalima određen period. Zdravom čoveku se preporučuje kao prevencija dva puta godišnje serija od 10 tretmana.

Klijenti salona često imaju pogrešnu predstavu da se proces mršavljenja odigrava u trenutku dok je aparat za limfnu drenažu aktivan, a istina je da se ovaj proces pokrenut limfnom drenažom odigrava noću ,dok spavamo. Zbog ovog je veoma važno rešiti i problem neseanice, koji veoma značajno remeti metabolizam. Naša težina neposredno nakon buđenja bi trebalo da bude manja oko 1kg do 1,5kg.

I ono što je jako bitno je unos dovoljne količine tečnosti!

Konkretno u periodu pre i posle limfne drenaže (sat pre i dva sata posle) klijent mora popiti najmanje 1L vode iz nekoliko puta. I u narednom periodu povećati unos tečnosti zbog toga što aktivacija limfnog sistema traje 48h.

Postoji osnovni obrazac za izračunavanje potrebne količine vode koja se unosi:

Telesna težina x 0,035=dnevna potreba tečnosti ( u litrima)

+ za svaku popijenu šoljicu kafe uneti dodatnih 0,3L

Unos tečnosti se razlikuje zavisno od telesne težine pojedinca ali praktično bi svako morao dnevno popiti minimalno 2L vode ,mineralne vode ili čaja(nije dobro piti šećerom zaslađenu limunadu).Ali ne bi trebalo piti više od 1L vode na sat vremena, već pravilno rasporediti unos tečnosti tokom celog dana. Idealno bi bilo piti 2dl vode na svakih sat vremena, a pri većem naporu i višoj spoljašnjoj temperaturi 5dl na sat vremena. Osećaj žeđi nas ne informiše objektivno i precizniji je pokazatelj kvalitet urina. Urin bi u idealnom slučaju trebao izgledati kao čista voda .Ako je prebojen,gust,malo ga ima i ima neprijatan miris ukazuje i na nedostatak tečnosti u organizmu.

Znači glavna pravila za limfnu drenažu su: pridržavati se smera masaže ka središnjem delu tela, obavezno oslobađanje limfnih čvorova pre same procedure i unos dovoljne količine tečnosti.

Klijenti koju su probali ovaj tretman  limfne drenaže ga veoma cene  jer predstavlja idealnu kombinaciju relaksacije i efikasne medicinske masaže, pouzdan pomoćnik u borbi protiv celulita ,deluje na smanjenje otoka i omogućava dobru detoksikaciju organizma. Sportisti često koriste ovaj tretman limfne drenaže nakon umora posle brojnih utakmica. Posle samo jednog tretmana klijent je zadovoljan, oseća se lagano i opušteno.                                                                                                       

                                                                                                                     

Jednostavno lepa