UTICAJ VITAMINA „C“ NA KOŽU

04.10.2020.

 

Jedan od najpopularnijih anti-age sastojaka u kozmetici poslednjih godina je Vitamin C. Zahvaljujući njemu naša koža je glatka i sjajna. Efekti vitamina C na kožu su brojni: hidratacija, ublažavanje podočnjaka, prosvetljenje, smirivanje crvenila kože, pomaže stvaranje kolagena i tako usporava razvoj bora, smanjuje fotooštećenje kože. Vitamin C je moćan  antioksidans, što znači da neutrališe slobodne radikale koji oštećuju naše ćelije i dovode do starenja.

 

Vitamin C (poznat još kao i askorbinska kiselina) ima dva nedostatka: nestabilnost na vazduhu i teško prodiranje kroz epidermis (površinski sloj kože). Zbog nestabilnosti molekula vitamina C na vazduhu, potrebno je da se čuva u staklenoj bočici tamne boje, preporučljivo je  držati na hladnom i tamnom mestu. Vitamin C bi trebalo da bude svetlo narandžasto –smeđe boje, a ako promeni boju u smeđu ne sme se koristiti jer neće biti efikasan i može dovesti do iritacije kože. Pridržavajte se roka upotrebe koji za ovakve preparate može biti vrlo kratak. Vitamin C je molekul koji je rastvorljiv u vodi.

 

Namirnice bogate Vitaminom C su šipurak, acerola, paprike, peršun, mahunarke, jagode, citrusno voće. Poznato je da nedostatak Vitamina C izaziva skorbut, jedan od prvih poremećaja u ishrani identifikovan kod moreplovaca. Za maksimalan efekat savetuje se direktna primena vitamina C na kožu, uz pojačan unos hranom. Kolagen je prirodna supstanca naše kože koja joj daje čvrstinu i mladalački izgled. Koncentracija kolagena u koži opada kako starimo i koža postaje opuštena i naborana. Vitamin C  pored toga što generalno jača naš imunitet, sjajan je za zdravlje kože tako što je štiti od UV zraka i pomaže proizvodnju kolagena.

 

Preporučljivo je koristiti anti-aging tretmane koji podstiču stvaranje kolagena kao što su microneedling (dermapen), plazma bogata trombocitima, frakcionalni radiotalasi, laseri, kao i tretman vitaminom C za ujednačavanje tena i uklanjanje fleka. U procesu stvaranja kolagena potrebno je u kožu uneti i vitamin C i hijaluronsku kiselinu, ali i različite antioksidanse. Navedeni sastojci se mogu aplikovati mezoterapijom kako bi osigurali idealan razvoj čvrstog kolagena. Na taj način se može odložiti starenje kože. Takođe je potrebno  nastaviti sa svakodnevnom primenom antioksidansa i kod kuće. Vitamin C, iako je jak antioksidans, bolje deluje kada je u kombinaciji sa više antioksidansa, posebno vitaminom E i A. Vitamin C i E su najefikasniji u obliku seruma, a vitamin A u obliku gela ili kreme. Takođe, ako koristite preparate sa vitaminom C, izbegavajte izlaganje suncu i obavezno koristite krem sa SPF-om tokom dana. Vitamin C za lepu i sjajnu kožu bez bora jer naša koža sve pamti.

 

                                                                                                              Jednostavno lepa!

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""