JESENJA NEGA KOŽE

18.10.2020.

Jesenja nega lica i tela razlikuje se od nege u letnjim mesecima, jer naša koža drugačije reaguje na hladnije vreme i vetar. Hidratacija i vlaženje kože predstavljaju osnovu svega. Počnite od profesionalnog  hemijskog pilinga koji će vašu kožu lica pripremiti za period sa nižim temperaturama, zagrejanim i suvim vazduhom u zatvorenim prostorijama. Hemijske pilinge prepustite stručnom osoblju, jer sa kiselinama treba biti oprezan. Ovo je i početak sezone tretmana dermapenom. Popularna anti-age metoda koja ima dvojako dejstvo. Fizičkom stimulacijom sterilnim mikroiglicama podstičemo stvaranje kolagena i elastina u fibroblastima, a drugo je farmakološko dejstvo preparata koje tim putem unosimo u srednji sloj kože -mezoderm.

Evo nekih bitnih saveta za jesenju skincare rutinu:

Hidratacija i hranljive kreme, gušće teksture

Lice traži vodu i bogatije kreme, gušće teksture koje će hidrirati kožu. Obavezno ih nanosite svako jutro. Odličan izbor su kreme koje sadrže vitaminine, ovlaživače kao što su urea ili glicerol, jer će na taj način  sprečiti isušivanje kože i štetan uticaj vetra. Ako niste dosad koristili ulja za kožu, vreme je da krenete jer će vaša koža izgledati zdravo i sjajno. Ulje nanesite uveče. Preporučujem ulje jojobe ili argana. Ako vam ne odgovaraju ulja onda može i krema sa ceramidima. Ne zaboravite na noćnu kremu koja umiruje, učvršćuje i dodatno hidrira.

Koristite kremu sa UV zaštitom

Štetan uticaj UV zračenja je  prisutan i dalje, jer sunce može da nam naškodi i tokom hladnijih dana .

Obavezna nega usana, predela oko očiju i ruku.

Usne i predeo oko očiju su najosetljive regije tokom hladnog vremena. Mnogi imaju probleme i  sa ispucalom kožom ruku. Obavezno ih zaštitite. Neka je uvek u vašoj torbici labelo i krema za ruke. I ne zaboravite negu laktova i kolena, možete natapkati mast pantenola. Koristite ulja za tuširanja kao i hranljivo mleko za telo.

Serumi za lice su idealni za jesenji period

Obezbedite adekvatan serum za vašu kožu kao dodatnu negu. Postoji široka paleta raznih seruma za anti-age, pojačane pigmentacije, dehidrirane ili masne kože. Hranite kožu vitaminima. Tokom hladnih meseci korisna je serumska ampula vitamina C  koji ujednačava ten i pomaže sintezu kolagena u koži. Izbegavajte  samo u toku ovog perioda derivate vitamina A, poznate kao retinoli.

Umivanje bez sapuna

Izbegavajte umivanje običnim sapunima tokom hladnog perioda da bi očuvali hidrataciju lica. Radije birajte blaža sredstva prema vašem tipu kože.

Hranljiva maska

Počastite svoje lice jednom nedeljno bogatom hranljivom maskom obogaćenu vitamima E i C ili masku na bazi aloe vere, arganovog ulja da bi kožu bila umirena, hidrirana i nahranjena.

Izbegavajte proizvode sa alkoholom jer dodatno isušuju kožu .

Pijte što više vode jer je bitna i dodatna hidratacija iznutra.

I na kraju, nemojte nikad zaboraviti temeljno očistiti lice pred spavanje.

Da bi  vaša koža izgledala  blistavo i zdravo, posvetite  više vremena nezi svoje kože i budite jednostavno lepe …

                                                                               

   Jednostavno lepa!

Mr ph. Natalija Milićević