ZAŠTO NAM JE KOLAGEN TAKO BITAN?

05.11.2020.

Počinjete da otkrivate bore? Primećujete opadanje kose? Možda vam se nokti listaju i pucaju? Da li vas bole zglobovi ili se otežano krećete? Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili pozitivno, jedan od glavnih uzroka je nedostatak kolagena u vašem organizmu.

Kolagen je osnovni gradivni sastojak našeg tela i najvažniji je protein kod svih vezivnih tkiva kičmenjaka. Predstavlja oko 1/3 ukupnih proteina u ljudskom telu i igra vitalnu ulogu u aktivnostima strukture, zaštite i funkcionalnosti organa i tkiva (poput kože, hrskavice, mišića, ligamenata i tetiva). Kolagen je jedna od važnih struktura vaše kože koja omogućava održavanje njene čvrstine, elastičnosti i glatkoće. Vremenom koža gubi svoj prirodni kolagen i obnova kolagena je sve slabija što vodi opuštanju kože i formiranju bora i prevoja.

Da li znate da sinteza kolagena opada u organizmu nakon 25. godine? Posle 40. godine, smanjena sinteza je još veća pa su i manifestacije deficita kolagena izraženije kako na izgled, tako i na zdravlje. Kad napunimo 80 godina naša koža će proizvoditi 75% manje kolagena nego u 20. godini. Pored godina na smanjenu proizvodnju kolagena još utiču: duvanski dim (kod pušača je brže opadanje kolagena), alkohol i unos prevelike količine šećera.

U mladosti je bitna je prevencija da bi očuvali zdrav kolagen i smanjili njegovu degradaciju. Prevencija se sastoji u zaštiti od UV i UVB zraka i od slobodnih radikala. Posle 25. godine bi trebali u svoju skin rutinu uvesti kozmetiku koja sadrži antioksidanse. Na ovaj način produžavamo mladalački izgled kože.

Kolagen se stvara u fibroblastima (ćelije kože koje se nalaze u srednjem sloju kože). U fibroblastima se pored kolagena stvara i elastin (zadužen za čvrstu i elastičnu kožu) i glukozamin glikan (podkožni deo koji održava kožu hidriranom). Kolagen  je danas ključna reč u anti-ageingu i puno pažnje se posvećuje kozmetici i tretmanima koji podstiču njegovo stvaranje (trenutno najpoznatiji tretman koji prirodnim putem stimuliše stvaranje novog kolagena je dermapen ili kolagen indukciona terapija). Vitamin C takođe ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena i njegov nedostatak može usporiti proizvodnju kolagena.

Proizvodnja kolagena može da se podstakne iznutra i spolja na razne načine.

Hrana bogata kolagenom su belančevine, uključujući govedinu, piletinu, ribu, školjke i jaja. Kolagen obično ne unosimo dovoljno svakodnevnom ishranom i zato je najefikasniji način da se nadoknadi negativni bilans kolagena u organizmu uzimanje dodataka ishrani sa kolagenim peptidima. Takvi proizvodi sadrže kratke peptidne lance dobijene procesom hidrolize životinjskog (govedjeg, svinjskog ili ribljeg) kolagena najnovijom tehnologijom uz učešće specifičnih enzima. Ovi peptidi kratkog lanca i male molekularne mase imaju izuzetno visok stepen resporpcije, distribucije i iskoristljivosti u ljudskom organizmu. Nakon oralnog unošenja, hidrolizovani kolagen u obliku malih peptida i pojedinačnih aminokiselina se brzo apsorbuje, zatim dospeva do svih tkiva, ali pre svega do kože, zglobova, kostiju i mišića, gde doprinosi procesu obnove kolagena. Hidrolizovani kolagen je definisan kao bezbedan od strane FDA (Američka agencija za hranu i lekove), kao i od regulatornih tela u EU, Rusiji, Aziji i Australiji, pa se koristi kao dodatak ishrani širom sveta.

Bitno je koži obezbediti dovoljno vitamina C. Kako oralnim putem tako i preko kozmetike koja u sebi ima ovaj snažan antioksidans koji je zaslužan za stvaranje kolagena. Stavaranje novog kolagena možemo podsticati korišćenjem hemijskih eksfolijanata, kao što su neke kiseline (AHA) koje stimulišu obnavljanje ćelija kože. Tu su i razni kokteli koji stimulišu proizvodnju kolagena, uključujući i faktore rasta.  

Danas je vrlo efikasan način korišćenje dermapena kako samostalno tako i u kombinaciji sa  mezokoktelima. Stavaraju se mikro povrede u koži čime se šalje signal za dodatnom proizvodnjom kolagena kako bi se "povrede" izlečile. Dermapen i njegova kombinacija sa koktelima je isključivo namenjeno profesionalnoj upotrebi.

Radiofrekventni talasi za telo i lice sa mrežom bipolarnih elektroda na vrhu sondi indukuju jak, ali bezbolan termogeni efekat na kolagena vlakna. Efekti su sinteza novog kolagena i učvršćivanje strukture kolagene matrice kao i ubrzana proizvodnja i rerodukcija ćelija kože.

Ukoliko ste zainteresovani za neki tretman koji podstiče proizvodnju kolagena možete zakazati konsultaciju kako bismo vam preporučili najbolji način za vašu stimulaciju kolagena.

 

Jednostavno lepa !

Mr ph. Natalija Milićević