MEZOTERAPIJA

29.11.2020.

Mezoterapija je ubedljivo najtraženiji tretman lica u poslednjih nekoliko godina. Ovim tretmanom dobijamo hidriranu i nahranjenu kožu, a proces starenja se značajno usporava. Pojam mezoterapije podrazumeva estetsko-medicinsku tehniku ubacivanja manjih doza koktela sastavljene od vitaminskih kompleksa, minerala, amino kiselina, hijaluronske kiseline i drugih prirodnih estrakata ili samo jedne aktivne supstance u srednji sloj kože -mezoderm. Mezoterapijski preparati se koriste u obliku monopreparata ili mezoterapijskih koktela u zavisnosti od tipa i stanja kože.

Mezoterapija je prvi put patentirana još 1952.godine u Francuskoj od strane doktora Michel Pistora. On je definisao svoj metod kao ,,Malo razređeno i u pravo mesto”. Mezoterapija se koristi više od pola veka za terapiju pre svega sportskih povreda, degenerativnih oboljenja i bola, dok u zadnjoj deceniji sve više svoju primenu nalazi u estetskoj medicni.

Problemi sa kojima se mezoterapija uspešno  bori su: opuštena i dehidrirana koža lica, vrata, ruku i dekoltea, ublažavanje bora i ožiljaka na licu, poremećaji pigmentacije, uklanjanje fleka, akni  i sprečavanje gubitka kose. Ona je takođe dobar izbor ako ste  rešili da se oslobodite lokalizovanih masnih naslaga, upornih naslaga celulita i strija.  Postoji više načina unošenja aktivnih komponenti:

  • unošenje ultrazvučnim aparatima
  • dermarolerom
  • dermapenom
  • aplikovanje iglom različitim tehnikama.

Mezoterapija se radi na licu, vratu, dekolteu, rukama ili butinama. Kod svih zdravih osoba bez obzira na godine, a koja nisu alergična na neki sastojak koji se ubrizgava u kožu moguće je raditi mezoterapiju. Ona nije preporučljiva za trudnice, dojilje, dijabetičare, za osobe sa autoimunim bolestima i raznim kožnim oboljenjima.

Jedna od omiljenih anti-age metoda 21.veka je mezoterpija lica dermapenom, poznata još kao kolagen indukciona metoda. Dermapen je mali elektronski uređaj koj koristi nastavke u vidu sterilnih mikroglica za jednokratnu upotrebu. Aparat ima mogućnost podešavanje dubine I vertikalnog ugla prodora mikroiglica u kožu. Dermapen na našoj koži stvara mikropukotine i time je podstiče da sama reaguje na regeneraciju. To znači da će koža sama stvarati nova kolagena i elastična vlakna u fibroblastima na prirodan način.

Efekti se postižu na dva načina: fizičkom stimulacijom kože mikroubodima i farmakološkim dejstvom prepararta. Koji ćemo koktel za mezoterapiju koristiti zavisi od tipa kože i problema koji želimo da rešimo. Kokteli treba da budu sterilni i medicinski ispitani. Veoma je važno par dana nakon ovog tretmana izbegavati sunce, jake preparate, saune i teretane. Za mezoterapiju lica radi  se  najčešće  serija  od 3 do 5 tretmana, sa razmakom od dve nedelje. Rezultati su dugotrajni najviše vidljivi posle 2-3 meseca od poslednjeg tretmana kada se u potpunosti završi proces neokolagenizacije (novi sloj kolagena). Dermapen i njegova kombinacija sa mezokoktelima je isključivo namenjeno profesionalnoj upotrebi.

Treba da shvatimo da mezoterapija nije zamena za hijaluron filere i botox. Mezoterapijom lica  vraćamo elastičnost koži, postižemo ujednačenu boju tena, dobijamo svež  izgled  i zdravu kožu.

 

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević