Tipovi kože

21.12.2020.

Da bi imali adekvatnu negu kože potrebno je prvo utvrditi kojem tipu naša koža pripada. Postoji mnogo tipova kože ali su četiri osnovna: masna, normalna, suva i kombinovana koža lica. Naš tip kože određuje genetika, ali stanje kože može dosta da varira u odnosu na razne unutrašnje i spoljašnje faktore kojima je podvrgnuta. Preparate za negu kože treba  birati tako da odgovaraju tipu i stanju naše kože.

Normalna koža je glatka, ujednačenog tena, mekana i bez vidljivih tragova masnoće. Pore su jedva vidljive. Koža je bez fleka, bubuljica, mitisera i nepravilnosti. Normalna koža nije ni suva ni masna. Ovo je najbolja varijanta i prava ste srećnica ako je ovo Vaš tip kože. Ali i normalna koža traži da je svakodnevno negujemo. Redovno čistite, tonirajte i hidrirajte vašu kožu kako bi ostala normalna i elastićna. Izbegavajte jako masne kreme. Ne zaboravite zaštitni faktor za negu lica bez obzira na godišnje doba.

Suva koža je tanka, nežna i osetljiva. Ovakva koža ne proizvodi dovoljno sebuma, teško ga zadržava i zato se retko javaljaju bubuljice. Može da se javi perutanje kože. Zbog nedostatka zaštitnog sloja masti teže podnosi temperaturne promene. Suva koža lica nema elastičnosti i sjaja, pa se lakše stvaraju fine linije i bore na licu. Pošto je koža tanka vidljivi su kapilari koji su skloni pucanju. Suva koža zahteva posebnu vrstu nege, jer je sklona pojavljivanju dermatitisa i ekcema. Kod ovakve kože je najbitnija hidratacija kako spolja tako i iznutra. Izbegavajte kozmetička sredstva na bazi alkohola i sulfata jer dodatno isušuju kožu, a birajte kreme koji će bogato hidrirati vašu kožu. Ne raditi grube pilinge jer je suva koža jako osetljiva. Tuširajte se mlakom vodom, a nikako vrućom jer to dodatno isušuje vašu kožu.

Masna koža je na izgled debela, čvrsta i sa vidljivim porama.Koža je sjajna i pojačano je lučenje sebuma.Ovakva koža je sklona aknama i mitiserima-komedonima.Dobra strane masne kože je što sporije stari i bore se kasnije pojavljuju. Uzroci za masnu kožu su: genetsko nasleđe, nepravilna ishrana, hormonalni poremećaj ili upotreba neadekvatnih kozmetičkih preparata Česte su i infekcije ovakve kože.Ne postoji magični lek za masnu kožu.Sredstva za čišćenje lica  treba da sadrži  sastojke kao što su: salicilna kiselina, glikolna kiselina, AHA i BHA kiseline. Kod nege masne kože izbegavati teške kreme i formulacije, a koristiti one laganije kreme. Hidratacija je bitna i kada imaš masnu kožu. Koristite preparate za negu kože koji su “oil free” (bez uljanih komponenti) i “non–comedogenic” (koji ne začepljuju pore). Ne dirajte sami bubuljice i mitisere, već to prepustite stručnim licima. Danas se redovnim i odgovarajućim hemijskim pilinzima kože uspešno rešavaju problemi bubuljica i ožiljaka od akni. Obavezno uklonite šminku sa lica pre spavanja!

Kombinovana koža ili mešovita koža je specifična i radi se o kombinaciji masne - normalne kože i masne - suve kože lica iste osobe različitih regija. Poznata je T zona – čelo,nos i brada su masni, dok su obrazi i predeo oko očiju suvog ili normalnog tipa kože. U T-zoni su vidljive pore i tu je koža sklona aknama i mitiserima. Bitno je obratiti pažnju na pravilno tretiranje T zone.Birajte  proizvode koji će hidrirati vašu kožu, ali je neće dodatno mastiti. Najbolje je da koristite dve kreme za lice.Jednu koja više hidrira koristite na suvim delovima lica, a drugu onu lakšu na masnijim delovima kože. Radite redovno pilinge lica kako biste uklonili mrtvi sloj ćelija kože- eksfolijacija.

Razni spoljašni i unutrašnji faktori utiču na stanje kože, dok tip kože ostaje nepromenljiv.U pubertetu ili za vreme korišćenja kontracepsijkih pilula koža je sklona aknama. Na stanje kože mogu da utiču: klimatski faktori, stres, hormonalni disbalans, hidriranost, nasledni faktori koji utiču na proizvodnju sebuma, kao i preparati koji se svakodnevno koriste. Pažljivo negujte svoju kožu jer ona to zaslužuje. Samo negovana koža je lepa i zdrava!

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević