Trajna epilacija-Laser vs IPL?

11.01.2021.

Obično kad donesemo odluku da želimo uraditi trajnu epilaciju, sledeći korak je gde i sa kojim aparatom je najefikasnije i najbezbednije to uraditi i zauvek se rešiti dosadnih dlaka. Verovatno ste naišli na termine kao što su epilacija laserom i IPL-om, pa se pitate  koja je razlika i šta je bolje. Najkraći odgovor bi bio da je uklanjanje dlaka laserom  najsigurniji i najefikasniji način za trajno uklanjanje dlaka. Prednost diodnih lasera u odnosu na klasičan IPL su bezbolni tretmani, mogućnost tretiranja tamne kože i kratko vreme trajanje tretmana. FDA od 1997 priznaje samo Diodni laser pored Aleksandrit lasera i NdYag lasera kao trajnu metodu, ali tek posle određenog broja tretmana u zavisnosti od broja, boje i debljine dlake. IPL aparati nisu laseri ali fukcionišu na sličnom principu kao i oni. Rad lasera i IPL-a podrazumeva stvaranje svetlosne energije, koja se potom apsorbuje u tamni pigment dlake melanin i dovodi do oštećenja njenog folikula.

Osnovna razlika između lasera i IPL kod uklanjanja dlaka uglavnom leži u njihovoj tehnologiji koju koriste da generišu svetlost, kao i u različitim osobinama svetlosti koja se koristi. Kod diodnih lasera svetlosni zrak je koherentan (svi fotoni se kreću u jednom smeru) i tačno optimizirane talasne dužine 808nm za zagrevanje korena dlake. Temperatura kojom se uništava dlaka je mnogo viša od IPL sistema.

IPL (Intense Pulsed Light- intenzivna pulsna svetlost) –xenon lampe zrače ceo spektrum svetlosti od 430nm do 1200nm i metoda nije priznata kao trajna. Koriste se filteri da bi se određena talasna dužina propustila, a ostale blokirale. Različite  talasne dužine se apsobuju  na različitim dubinama u koži,  i samo neke od njih dolaze do folikula dlake.

Kod IPL aparata svetlost nije koheretna i monohromatska, što znači da ima mnogo različitih boja i samo mali procenat ovih boja je efikasan u tretmanu redukcije dlaka.

IPL ipak zauzima važno mesto u tretiranju kože, jer se sa njim postižu odlični rezultati kod rešavanja problema kože kao što su: površne pigmentacije, crvenilo ili prošireni kapilari, ali ne omogućava željene rezultate kod uklanjanja dlaka. IPL aparati su jeftiniji, ali manje efikasna tehnologija za redukciju dlaka u odnosu na lasere.

Najnoviji diodni laser sa tri talasne dužine svetlosti je kombinacija od tri talasne dužine i omogućava efektivno uklanjanje standardnih dlaka (pri talasnoj dužini od 808 nm) i svetlih dlačica (talasna dužina od 755nm), kao i dlaka sa dubokim korenom (talasna dužina od 1064nm). Tehnologija brzog prevlačenja sonde omogućava da se bezbedno postepeno povećava temperatura folikula dlake i okolnog tkiva, što dovodi do termičkog uništenja korena dlake i sprečava ponovni rast, a pri tome ne oštećuje okolno tkivo. Tretman kratko traje i skoro je  bezbolan. Mogu se ukloniti tamne i jake, a isto tako svetle i tanke dlake. Laser uspešno rešava problem i urastanja dlačica. Svaki laserski puls traje deo sekunde i može tretirati nekoliko dlaka u isto vreme. Prednost lasera je i da imaju mogućnost da  bezbedno tretiraju kožu svih boja dok IPL može dovesti do opekotina tamnijih tipova kože  i ne preporučuje se za osunčanu kožu. Kod IPL aparata da bi svetlost došla do veće dubine na kojoj se nalazi folikul dlake, mora se raditi sa jačom energijom što povećava rizik od opekotina i drugih neželjenih efekata, kao što su hiperpigmentacije, hipopigmentacije ili ožiljci. Za razliku od IPL aparata koji rasipaju uvek istu količinu energije i svetlosti, diodni laseri se mogu podesiti precizno za različite tipove kože i boje dlake. Laseri za epilaciju bezbedno tretiraju i tamne tipove kože (Fitzpatrick IV-VI).

 

Skinfinity aesthetic centar se odlučio za diodni laser najmodernije tehnologije sa tri talasne dužine za epilaciju zbog svih ovih gore navedenih prednosti u odnosu na IPL aparate, jer smo tako najsigurniji za bezbednost i uspešnost trajnog uklanjanja dlaka. Ovim laserom se mogu tretirati svi tipovi kože , svi tipovi dlačica i može se raditi tokom cele godine. Velika prednost ovog diodnog lasera u odnosu na IPL tehnologiju je činjenica da su dlake trajno uklonjene posle 6 do 8 tretmana čak oko 80%.

Uvereni u efikasnost rada našeg lasera, kreirali smo Infinity pakete koji obuhvataju ukupno potreban broj tretmana (u većini slučajeva to je 6-8 tretmana), ali i  garanciju doživotnog održavanja tretirane regije.... mada smo sigurni da za to neće biti potrebe.

Iskustva naših klijenta su izuzetno pozitivna već nakon prvog tretmana, a nakon 2-3 tretmana imamo vidno dobre rezultate i prezadovoljne klijente, što nam je najbitnije i što nam je najbolja potvrda da smo izabrali pravi aparat za trajnu epilaciju.

 

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević