Značaj AHA i BHA kiselina za negu kože lica

18.02.2021.

Često čujemo priče o proizvodima na bazi kiselina kao što su AHA i BHA, a da li znate šta su one tačno i zašto se koja koristi u našoj nezi kože? Objasniću vam osnovne karakteristike ove dve najčešće pomenute grupe AHA i BHA. Obe ove grupe ujednačavaju ten kože i poboljšavaju njenu teksturu, ali svoje efekte postižu na razlićite načine.

Alfa hidroksilne kiseline, AHA (Alpha Hidroxy Acids) su molekuli rastvorljivi u vodi. Često se pod nazivom voćne kiseline, nalaze u tečnim eksfolijatorima. Ovoj grupi pripadaju kiseline kao što su glikolna, citrična, mandelična i laktična. AHA kiseline poboljšavaju vlažnost i elastičnost kože, takođe imaju eksfolijatno delovanje na površini kože, odstranjuju mrtvi sloj ćelija kože, vraćaju blistavost i zdrav izgled beživotnoj koži i generalno su najbolje za normalnu i suvu kožu. Deluju na bore i hiperpigmentacije.

BHA (Beta Hydroxy Acids) molekuli rastvorljivi u lipidima. Čest su sastojak preparata protiv bubuljica. Glavni predstavnik ove grupe je salicilna kiselina, koja je zlatni standard za čišćenje pora, smirivanje upala, sprečavanje nastanka bubuljica i ublažavanje fleka. BHA kiseline imaju eksfolijatno delovanje  u porama, uklanjaju sebum kod otvorenih komedoma. Koriste se najčešće za kombinovanu i masnu kožu.

Ovo su BHA i AHA kiseline koje se najčešće koriste u nezi lica:

BHA- Salicilna kiselina  ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, namenjena je prvenstveno masnoj i problematičnoj koži. Koristi se najčešće kod problema aknozne kože.

AHA- Glikolna kiselina (dobija se iz šećerne trske) ima najsitniji molekul i koristi se najduže od svih. Prolazi kroz površinski sloj epidermisa, slabi veze ćelija površnog mrtvog sloja. Obnavlja epidermis i povećava hidriranost kože vezujući se za molekule vode. Stimuliše produkciju kolagena u dermisu.

AHA - Laktična kiselina se dobija iz fermentisanog mleka. Poseduje jako hidrirajuće dejstvo što je čini omiljenom kiselinom. Balansira pH kože i deluje antimikrobmo.

AHA - Mandelična kiselina se dobija iz  badema i koristi se u borbi protiv finih bora, akni i pigmentacija. Ova kiselina je namenjena prvenstveno masnoj koži zbog njenog antibakterijskog delovanja. Mandelična kiselina deluje antiseboreično i keratinolitički boreći se sa bakterijama koje uzrokuju akne. Deluje kao humektant (čuva vlažnost).

Proizvode na bazi AHA i BHA se pažljivo uvode u jutarnju ili večernju rutinu nege uz stalno pračenje kako naša koža reaguje na njih .Počnite postepeno i  za svaki slučaj prvo testirajte kako vaša koža reaguje na proizvod pre nego što stavite na lice. Stavite pre lica malo na vrat. Na početku ograničite nanošenje jednom nedeljno i počnite sa manjim koncentracijama kiselina, pa posle kad se koža navikne povećavajte na 2-3 puta nedeljno i polako prelazite na veću koncetraciju. Malo po malo prilagođavajte  doze dok ne otkrijete šta tačno odgovara vašoj koži. Nikad ne zaboravite SPF jer proizvodi sa kiselinama znatno povećavaju osetljivost kože na sunce!

U našem estetik centru imamo razne tretmane sa AHA i BHA kiselinama. Stručno i individualno priistupamo  svakom klijentu. Tajna uspeha je u dobro izbalansiranoj  kombinaciji koja će biti posebno prilagođena vašem tipu kože i  problemu koji imate. A za  sve one sa normalnom kožom i bez posebnih  problema je opet bitno da se redovno i pravilno neguje da bi ostala što duže u tako očuvanom stanju, jer naša koža vremenom sve pamti. Kako će izgledati koža u starosti zavisi od njene nege u mladosti.

 

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""