Koji je vaš tip celulita i kako da ga se rešite?

09.03.2021.

Više od 85% žena danas ima celulit i on predstavlja kompleksan estetsko-kozmetički problem koji se javlja kako kod gojaznih tako i kod mršavih žena bez obzira na godine. A muškarci, da li ste videli nekog muškarca sa celulitom? Verovatno nikad ili veoma retko…Za taj dosadni celulit kod žena je odgovoran estrogen, ženski polni hormon.

Celulit nastaje kao posledica poremećaja potkožne mikrocirkulacije, vezivno tkivo slabi, dok se masnoće i toksini  nagomilavaju. Izgled kože sa celulitom često se upoređuje sa pomorandžinom korom zato što je sloj masnih naslaga nepravilno raspoređenih ispod kože u vidu grudvica, izbočina ili udubljenja.

Savremen način života nas čini još više podložnim za stvaranje celulita kao što su nepravilna ishrana, stres, pušenje, konzumiranje alkohola, nedovoljan unos tečnosti, smanjena fizička aktivnost, tesna odeća, ali i veliki uticaj na njegovo formiranje ima i genetika. Celulit se stvara usled loše cirkulacije i slabe limfne drenaže.

Postoje više tipova celulita.

Edematozni celulit se javlja kod osoba sa slabom perifernom cirkulacijom i tipična je povećana tečnost i limfna akumulacija u tkivima. Oblast kukova, butina, stomaka dobiva na veličini, a koža izgleda klonulo.

Masni/mekani celulit kod koga vezivno tkivo slabi, koža gubi elastičnost, primetna je lipodistrofija i hipotonija mišića. Masni celulit se javlja uglavnom kod žena koje su fizički neaktivne, posle ozbiljnog gubitka težine ili posle porođaja. Primetne su i česte pojave proširenih kapilara i vena.

Fibrosklerotični celulit ili teški celulit, karakteriše ga rupturirana struktura kolagena i elastičnih vlakana koji su postali zadebljali i čvrsti. Celulitarne jamice su čvrste i osetljive. Čest je kod mladih žena, koje imaju dobre mišiće.

Celulit je podeljen u četiri faze po tome koliko je izražen i vidljiv.

Prva faza - koža je glatka i reljef se može uočiti samo na jakom svetlu.

Druga faza - deformitet se vidi tek kada se koža stegne prstima, pa se pojave sitne kvržice i udubljenja.

Treća faza - masne ćelije formiraju jasno vidljiva ispupčenja i bez stezanja kože, koja je postala opuštenija. Zadržavanje vode je povećano.

Četvrta faza - koža je izgubila dosta elastičnosti i zaista izgleda kao kora od pomorandže. U potkožnom tkivu ima još više jasno vidljivih kvržica nego u prethodnoj fazi. Koža je gruba, hladna i boli na dodir.

„Pinch“ test ili štipanje kože

Rezultati nakon laganog stiska kože mogu da budu sledeći:

1. Kada uhvatimo kožu nema neravnina.

2. Kada stojimo ne vide se neravnine, ali ako lagano uhvatimo kožu vide se neravnine.

3. Neravnine su uočljive u stojećem položaju na prirodnom svetlu, ali ne i u ležećem.

4. Brazde i neravnine se vide u stojećem i u ležećem položaju.

 

Verovatno se godinama neuspešno borite protiv celulita ili još uvek niste ništa preduzeli povodom toga? Skinfinity Aesthetic centar vam tu može pomoći sa neinvazivnim, bezbednim i komfornim tretmanima za eliminaciju celulita. Jedan od najpopularnijih anticelulit tretmana u svetu, izuzetno efikasan za smanjenje celulita i zatezanje kože je terpija Akustičnim ili  shockwave talasima. AWT ACOUSTIC WAVE THERAPY tretman je odlikovan i međunarodnim priznanjem za izuzetno efikasne rezultate u smanjenju celulita i zatezanju kože. Ova procedura se izvodi 2 puta nedeljno, a rezultati su vidljivi nakon 6 tretmana.  AWT tretman traje 30 minuta, bezbolan je i odmah posle toga možete da se vratite svojim svakodnevnim aktivnostima. Za optimalne dugoročne rezultate, obično se preporučuje serija od 10 do 12 tretmana u zavisnosti od toga u kojoj je fazi vaš celulit. AWT tretman poželjno je upotpuniti sa fizičkim vežbama, niskokaloričnom ishranom i unošenjem 2l tečnosti u toku jednog dana kako bi se iz organizma izbacili nagomilani toksini. Za još veću uspešnost tretmana preporučujem kombinaciju sa limfnom drenažom tj.presoterapijom. Aparat  Ballancer za presoterapiju ima odvojene programe za svaki tip celulita, tako da raspolažemo svim sredstvima za borbu protiv celulita.

U Skinfinity centru imamo i tretman ultrazvučnom lipolizom koja je prvenstveno namenjen topljenju masnih naslaga, ali daje dobre rezultate i kada je uklanjanje celulita u pitanju. Kombinacija ultrazvučne lipolize i presoterapije višestruko će umanjiti vreme i broj tretmana potrebnih za uklanjanje celulita.

 

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević