Prolećna nega kože

08.04.2021.

Došlo je proleće i počeo je period prilagođavanja, kako našeg organizma tako i naše kože toplijim danima. Sad je pravi momenat da se koža pripremi za leto i dobije sve ono što je izgubila u prethodnom periodu. Tokom zimskih meseci naša koža je izgubila jedrinu, elastičnost, postala suva i sklona perutanju. Zato joj je sad potrebna dodatna nega, hidratacija i ishrana kako bismo se oslobodili umornog izgleda i neujednačenog tena. Počinje pravo prolećno osveženje i buđenje kože.

Uklanjanje mrtvih ćelija s površinskog sloja kože, hidratacija i oksigenacija su sada neophodne i odlične kao priprema za sunčane dane. Obavezna je SPF zaštita od UVA i UVB zraka. Velika  je zabluda da se kreme sa UV faktorom koriste isključivo leti. Neophodno je da se koristite tokom cele godine. UVA sunčevi zraci su duži i dospevaju čak do dermisa (srednji sloj kože) i uzrokuju fotostarenje, hiperpigmentacije i alergije na sunce. UVB zraci su kraći i ne prodiru tako duboko koliko i UVA zraci, već samo u površinske slojeve kože (epidermis), ali zato  mogu izazvati  trenutna oštećenja kože  kao što su crvenilo i opekotine od sunca.

Prvo treba ukloniti mrtvi površinski sloj epiderma, tada će vaša kože postati čista, mekana  i glatka. Preporučujem čiśćenje kože ultrazvučnom špatulom, kojom se dodatno čiste i pore. Mogu se koristiti i blagi hemijski pilinzi, ali tu moramo biti oprezni jer se samo određene vrste mogu primeniti po sunčanom vremenu. Sledeći korak  je da dobro hidriramo i nahranimo kožu. Ovo se odnosi na sve tipove koža bez obzira da li je ona suva, masna, kombinovana ili normalna. Moja dodatna preporuka je oksigenacija kože. Jedan od takvih tretmana je ,,Kiseonik tretman“ koji pored bogate oksigenacije tkiva, priprema kožu za apsorpciju aktivnih materija i istovremeno daje koži sjaj, čvrstinu i poboljšava cirkulaciju.

Krajem marta smo završili sa svim agresivnijim tretmanima kože lica kao što su dublji hemijski pilinzi i mezoterapija dermapenom (microneedling), a u periodu aprila počinjemo sa jačim hidrantnim i regenerativnim tretmanima. Za svež izgled lica, da koža bude glatka i sjajna, preporučila bih profesionalni pilng sistem na bazi nižih koncetracije voćnih kiselina koje ujedno uklanjaju izumrle ćelije bez iritacije i agresivnog ljušćenja. T35P kao nova generacija pilinga koja nije fotosenzibilna i može da se primenjuje na sve tipove kože je takođe za svaku preporuku ovog proleća. Posle samo jednog tretmana koža je zategnuta i prosvetljena, a pored anti-age efekta T35P deluje i na hiperpigmentacije, smanjenje ožiljaka i strija. Našoj koži je sada potrebno obezbediti  dovoljne zalihe vitamina, minerala i drugih aktivnih supstanci koje će ona brzo trošiti tokom leta. Kod profesionalne nege se danas koriste razni medicinsko-kozmetički monopreparati ili mezoterpijkski kokteli koji odlično hidriraju i hrane kožu.

Velika pažnja kako kod profesionalne tako i kod kućne nege usmerena je na hidrataciju kože  tretmanima i preparatima na bazi hijaluronske kiseline koja vrši transport hranljivih materija iz krvotoka do ćelija i hidrira ćelije, zadržavajući vodu u tkivima. Molekul hijaluronaske kiseline popunjava prostor između vlakana kolagena i elastina. Sastav hijalurona je indentičan prirodnom koji se nalazi u ljudskom organizmu, što mu omogućava savršenu integraciju u tkiva. Teške hranljive kreme koje ste koristili tokom jeseni i zime zamenite lakšim, hidratantnim serumima  i kremama u skladu sa svojim tipom i stanjem kože. Neka vam sada hidratacija bude prioritet i koristite dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom. Najbolje je odvojeno, da posle dnevne kreme nanesete zaštitni faktor od 30 do 50. Osetljiva koža usana tokom zime često postane suva i sklona pucanju, zato koristite balzam za usne koji će im dati neophodnu vlažnost. I, ne zaboravite na zadebljalu kožu na laktovima i petama, njima je sad potrebna poseba nega, uz redovan piling  i jaču hranljivu kremu, jer brzo će leto…

 

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević