Must-have proizvod u svakodnevnoj nezi kože je SPF!

04.05.2021.

SPF (Sun Protection Factor) znači faktor zaštite od sunčevih zraka. Velika je zabluda da se kreme sa UV faktorom koriste isključivo leti. Zaštita kože od UVA i UVB  sunčevih zraka je važna tokom čitave godine. Proizvod sa zaštitnim faktorom je must-have u svakodnevnoj nezi. Svi znamo da SPF proizvod štiti kožu od UV zračenje, ali on ima i anti-age ulogu tako što čuva  naš kolagen od razgradnje i smanjuje nastanak pega i fleka na koži.

Postoje tri glavna tipa UV zraka: UVA, UVB i UVC. UVC zraci se uglavnom apsorbuju u ozonskom omotaču i ne dopiru do Zemljine površine, dok UVA i UVB zraci prolaze kroz atmosferu i štetno deluju na našu kožu. Ovi UV zraci izazivaju genetske mutacije i mogu dovesti do kancera kože. UVA zraci koji utiču na stvaranje bora podjednako su jaki u svim godišnjim dobima, dok je UVB zračenje slabije tokom jesenjih i zimskih dana. UVA sunčevi zraci su duži i dospevaju čak do dermisa (srednji sloj kože) i uzrokuju fotostarenje, hiperpigmentacije, gubitak elastičnosti kože  i alergiju na sunce. UVB zraci su kraći i ne prodiru tako duboko, već samo u površinske slojeve kože (epidermis), ali zato  mogu izazvati  trenutna oštećenja kože  kao što su crvenilo i opekotine od sunca. UVB zraci  su najjači od 10h do 16h i zato je preporuka da se leti izbegava taj period na suncu. UVA zraci prodiru kroz staklo, a UVB zraci ne prodiru.

 

Proizvod sa zaštitnim faktorom je bolje nanositi odvojeno jer je tako njegova efikasnost veća i neophodno ga je obnavljati više puta na dan. U svakodnevnoj nezi tokom hladnih meseci preporučuje se primena SPF 15+, a tokom leta je obavezan od SPF 30+ pa naviše. Leti nanositi SPF proizvod 20 minuta pre izlaganju suncu i obavezno obnavljanje nekoliko puta dnevno. Vodootporan proizvod sa zaštitnim faktorom mora da se obnavlja nakon izlaska iz vode. On nas štiti oko 40 minuta nakon ulaska u vodu.

SPF 15 blokira 93% UVB zraka

SPF 30 blokira 97% UVB zraka

SPF 50 blokira 98% UVB zraka

Što je veći faktor to je jača zaštita od sunca, ali kao što vidite nije srazmerno broju SPF. Nijedan zaštitni faktor, pa ni onaj najveći neće vam pružiti 100% zaštitu od UV zračenja. Tako da se treba zaštiti od sunca i na druge načine, kao što je nošenje šešira i naočara, traženje hladovine tokom najtoplijeg dela dana. UVA zraci mogu izazvati i neprimetno oštećenje. Zato je važno da vaš preparat za sunčanje sadrži odgovarajući SPF faktor, ali i da sadrži UVA filtere koji će omogućiti širi spektar zaštite.

Neću vam sada preporučivati brendove proizvoda sa SPF, ali ću vam preporučiti formulaciju za vaš tip kože. Proizvod treba da je dobro formulisan  sa stabilnim hemijskim UV filterima koji štite kožu od UVA i UVB zraka. Alkohol je često u formulaciji jer olakšava rastvaranje UV filtera i čini formulaciju laganom. Idealno je kad formulacija sadrži i brojne antioksidanse.

Normalna koža najbolje podnosi većinu formulacija .

Masna i kombinovana koža bolje podnosi formulacije u obliku gela i fluida.

Suvoj koži više prijaju formulacije krema ili losiona koje su bogate sa hidrirajućim sastojcima.

Osetljiva koža kao najzahtevnija traži formulaciju bez mirisa, alkohola i drugih potencijalno iritirajućih supstanci.

Preporuka je da se ne koristi isti SPF proizvod za kožu lica i tela. Koža lica je tanja i osetljivija od kože tela – zato se često javljaju problemi tipa nečistoća, akni i iritacije. Tanja koža lica je izloženija napadima, bez obzira da li su u pitanju UV zraci, prašina, razni zagađivači ili iritansi.

Sastojci koji ne smetaju koži tela, mogu izazvati iritaciju lica, naročito ako preparat nanesete i na područje oko očiju. Bitno je da shvatite da je SPF ključan korak u nezi vaše kože i ako ga koristite stalno vaša koža će duže ostati mlađa i očuvana.

Posle letovanja ili zimovanja na licu su česte hiperpigmentacije i neujednačen ten. U našem estetik centru postoje razni tretmani koji uspešno rešavaju tu vrstu problema. WHITENING  hemijski piling je odličan za hiperpigmentacije i fleke prouzrokovane suncem. Dobri efekti kod hiperpigmentacija se postižu i sa K33P i T35P najnovijom linijom MCCM pilinga. Bezbedni, bez perioda oporavka, za sve tipove kože, nisu  fotosenzibilni i zato se mogu raditi leti. Obično je potrebna jedna serija od 3 do 5 tretmana sa razmakom od 2-3 nedelje. GENOSYS SnowCell predstavlja specijalni sistem za kontrolu melanina i lečenje hiperpigmentacija. Radi se jednom nedeljno u seriji od 8 tretmana.

Počnite sa negom svoje kože na vreme i ne zaboravite SPF, jer je samo zdrava koža i lepa koža…

Jednostavno lepa!

Mr ph Nataija Milićević